9 Şubat 2013 Cumartesi

Masonluk Ne Zaman Kuruldu (Mason Tarihi)

Masonluğun kuruluşu hakkında pek çok bilgi vardır. Dört yüz yıl boyunca aktif olarak hayatını sürdürdüğüne inanılır. Ancak işin aslı daha farklıdır. İronik bir cümle ile bunu açıklamak gerekirse; Masonluğun kendisi bile kökenleri konusunda tam anlamıyla net bir bilgiye vakıf değildir.

Masonluğun bilinmeyen tarihi

Bu durumu açığa kavuşturmak için pek çok mason üyesi özellikle sanat alanında, kendi tarihleri hakkında şecere oluşturma çabasına giriştiler. Masonik yazarlarca Masonluk tarihi ile ilgili sayısız kitap basılmıştır. Fakat bu kitaplar arasında öyle acayip çelişkiler vardı ki, en sonunda bunların tarihi aldatıcı, komik ve saf düşüncelerden oluşan metinler olduğu kanısına varıldı.

Söz gelimi, Masonluğun kuruluşu hakkında her kaynakta farklı bilgi olmasının sebebi, bunun net olarak bilinmemesidir. Ancak bilinen bir gerçek var ki; Masonluk, Hıristiyanlık öncesi dönemden günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. Her ne kadar karışık bir sisteme sahip olsalar da, günümüzde varolan ve dünyayı kendi kontrolünde tutmak isteyen gizli örgütlerin ilke edindiği bir mirastır.

Masonik Efsaneler


Bu efsanelere göre Masonluk aslında Sakson Kralı Athelstan'ın soyundan meydana gelmiştir. Athelstan'ın oğlu, halihazırda kurulu olan bir mason derneğine katıldığı ve statüsü gereği sahip olduğu güç sayesinde etrafındakileri de masonluğa şartsız üye yaptığı anlatılır. Dernek meclisinin York'ta yaptığı toplantılar sonucunda alınan kararlar ile İngiliz Masonluğu'nun temelleri de burada atıldığı iddia edilmektedir.

Bunların birer efsane olması ve pek çok tarihçinin yaptığı araştırmalar neticesinde böyle bir iddianın çok az kanıtı olması nedeniyle geçersiz sayılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder