11 Şubat 2013 Pazartesi

Simpsonlar Taş Ocakçılar Cemiyeti ve Şarkısı

Önceki yazımızda Fred Çakmaktaş ve Bufalo Derneği ile ilgili paylaşım yapmıştık ve sonrasında Simpsonlar'da da aynı yaşam tarzının devam ettirildiğinden bahsetmiştik. Bu yazımızda ise Taş Devri'nde ki baba karakteri Fred ile Simpsonlar'da ki baba karakteri Homer arasında bir karşılaştırma yapacağız.

Simpsonlar çizgi filminin afişi

İlk olarak gözümüze çarpan nokta yine sabit bir aile yapısı oluyor. Düzenli bir işi olan, karısı çalışmayıp ev ile ilgilenen, evcil hayvanlara sahip, çocukları arasında sorunlar olan ve en önemlisi bir cemiyete üye olan baba karakteri ile karşı karşıyayız. Tabi ki Taş Devri ile Simpsonlar arasında 30-40 yıllık bir fark bulunuyor. Ancak senaryo ve benimsetilmesi gereken kurgu yine aynı nitelikte devam ediyor.

Ama Simpsonlar'da İlluminati'ye özgü oldukça fazla ayrıntı göze çarpıyor. Bu sebeple önceliği Homer'ın üye olduğu Stonecutters (Taş Ocakçılar) cemiyetine verip, Simpsonlar ve İlluminati dosyasını bir başka yazıda paylaşmayı uygun görüyorum. Şimdi gelelim bu Taş Ocakçılar Cemiyeti'ne...

Simpsonlar'ın "Büyük Homer" adlı bölümünde Homer gizli bir örgüt olan Tarihi Taş Ocakçılar Cemiyeti'ne giriyor ve şanssız tesadüfler sonucunda dünya lideri oluyor (Bu olayı ilk yazımız olan Kurukafa ve Kemikler Cemiyeti'nde anlatmıştık). Buraya kadar herşey normal gibi, sonuçta bu bir çizgi dizi ve içerisinde böyle fantastik yaklaşımlar olması gayet doğal gibi gözüküyor. Fakat asıl amacımız bu cemiyetin ne olduğunu ve gerçek dünya ile olan bağlantısını anlatmak...

Öncelikle Taş Ocakçılar Cemiyeti'nin locasını inceleyelim:

Simpsonlar dizisindeki masonik loca

Kapının üzerindeki tek gözü rahatlıkla görebiliyoruz. Onun üzerinde üçgen piramidin içindeki çekiç logosu da Mason localarına gönderme yaparcasına kendini belli ediyor. Mason logosunda gönye ve pergel bulunur. Zaten Mason kelimesi de taş ustası anlamını taşır. Taş Ocakçılar Cemiyeti ismi de yine masonluğa yapılan bir göndermedir.

Simpsonlarda homer cemiyete giriyor

Homer burada Cemiyet üyeliği için yemin ediyor. Bu esnadaki arka planda bulunan resme dikkat edelim:

Simpsonlar dizisindeki masonik semboller

Pek çok masonik logoyu bu belge üzerinde görebilmek mümkün oluyor. Devamında ise üyelerin toplantı ve eğlence karışımı içkili partisine geçiş yapıyoruz:

Taş ocakçılar cemiyetinin kutlamaları

Burada eğlencenin dozu tavan yapıyor ve sonrasında cemiyet üyeleri şu meşhur Stonecutters (Taş Ocakçılar) şarkısını söylemeye başlıyorlar:

İngiliz Kraliyeti'ni kim kontrol ediyor?/ Metrik sistemi kim engelliyor?/ Biz, biz.
Atlantis'i haritalardan kim saklıyor?/ Marslıları kim gizli tutuyor?/ Biz, biz.
Steve Guttenberg'i kim yıldız yapıyor?/ Kör balıkları kim kör ediyor?/ Oscar gecesi kim hile yapıyor?/ Biz, biz.

Şarkının Orijinal (İngilizce) Dilde Seslendirilişi:



Bu arada Steve Guttenberg, ülkemizde de (zamanında) oldukça popüler olan film serisi "Polis Akademisi" oyuncularından Mahony karakterini canlandıran kişiydi. Kendisi Yahudi asıllı Amerikalı aktördür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder